MADU secara semula jadi sangat berkhasiat dengan ia
mengandungi gula seperti fruktus dan glukos, mineral seperti magnesium,
kalium, kalsium, natrium klorida, sulfur, besi dan fosfat dan vitamin
B1, B2, C, B6, B5 dan B3.
Oleh kerana inilah madu merupakan satu daripada ramuan penting dalam
perubatan tradisional yang diamalkan oleh pelbagai tamadun sejak
berkurun-kurun.
Menurut Prof Dr Nor Hayati Othman, Dekan Kajian Sains Klinikal di
Universiti Sains Malaysia (USM), Kelantan, keputusan daripada sejumlah
48 kajian menunjukkan Madu Tualang apabila diminum atau disapu pada luka
atau lecur di permukaan badan menawarkan pelbagai manfaat perubatan.
"Walaupun kajian ini masih di peringkat awal, keputusan yang
menggalakkan ini menunjukkan Madu Tualang mempunyai unsur anti-bakteria
dan anti-oksidan yang boleh memperlahankan pertumbuhan sel barah
tertentu dan menghalang pembiakan spektrum luas spesis bakteria dan
kulat, selain menjadi sumber tenaga segera bagi tubuh," katanya.
Madu merupakan penawar berkesan bagi masalah sistem penghadaman
kerana ia menggalakkan kesihatan usus dan buah pinggang. Madu boleh
dihadam dengan mudah kerana molikul gulanya yang kompleks mudah ditukar
kepada molikul gula yang lebih mudah. Oleh itu, ia tidak merengsa
lapisan pengalas sistem penghadaman dan sebaliknya melegakan perut.
Nor Hayati berkata madu merupakan satu keajaiban semula jadi.
"Ia dengan sendiri makanan yang lengkap. Sebagai pengguna madu sejak
25 tahun yang lepas, saya sangat percaya dengan manfaat Madu Tualang,"
tambah beliau.
"Madu Tualang turut mengandungi beberapa elemen positif yang tidak
terdapat pada madu yang diimport," kata beliau. USM merupakan universiti
penyelidikan pertama di Malaysia menjalankan penyelidikan menyeluruh
akan manfaat kesihatan bagi madu.
Sumber/Rujukan:-
http://mstar.com.my/variasi/manusia_peristiwa/cerita.asp?file=/2010/3/1/mstar_manusia_peristiwa/20100301175302&sec=mstar_manusia_peristiwa
No comments:
Post a Comment