- Ambil satu gelas jernih. Isikannya dengan air sejuk.
- Kemudian tuangkan madu untuk lihat ketulenannya.
Manakah yang tulen dan tidak? Boleh bezakan?
A -
B -
C -
D -
Credit to izhamwong.blogspot.com
A) Madu asli dituangkan tidak terus larut malah mendap elok pergi ke dasar gelas.
B & C) Madu yang dicampur dengan manisan. Apabila ada campuran 70% sucrose, tuangan cecair menyebabkan larutan tidak turun dengan elok. Keselerakan berlaku serta-merta. Sirap madu turun ke dasar secara berselerak.
D) 70% sirap gula (sucrose). Kadar selerakan adalah lebih banyak berbanding B & C
Mengenai petua-petua orang tua-tua pula seperti:
1. Semut takkan makan atau hurung madu
- Tidak Benar
- Semut akan menghurungi semua jenis benda yang manis.
- Tidak Benar.
- Madu yang tidak diproses dengan baik akan menyebabkan berlaku proses penapaian dalam madu tersebut. Ini maksudnya madu itu sudah rosak.
3. Gunakan batang mancis
- Tidak Benar
- Madu ada mempunyai sedikit kandungan lilin. Maka kemungkinan untuk batang mancis terbakar atau tak terbakar adalah tidak pasti.
- Tidak Benar
- Madu akan rosak. Akan berlaku pengkristalan dalam madu apabila suhu tempat adalah di bawah 21°C. Ini juga tanda-tanda madu tersebut telah berkurangan kualitinya. Jadi jangan letak madu dalam peti ais.
5. Campurkan madu dengan telur putih.
- Mungkin betul.
- Telur putih (yolk) mempunyai albumin. Albumin pula mengandungi air. Madu bersifat higroskopik (hygroscopic) iaitu menyerap air. Jadi apabila albumin bercampur dengan madu, airnya diserap oleh madu.
No comments:
Post a Comment